051770290 ali 041583923 Info@trgovinaigor.si

kotli na trda goriva

Peči na polena

Peči na polena uporabljajo tehnologijo uplinjanja oz. pirolize. To je kemični proces pretvorbe energije lesne biomase v kakovostnejšo plinasto obliko energije. Peči na polena ponujamo od različnih proizvajalcev.

Peči na polena (uplinjanje) so v bistvu uplinjevalne peči ali z drugim imenom peči na pirolizo.

 

Ponudba:

 

Peči na polena

Peči na polena o sodobne peči s katerimi kurimo izključno z drvmi. Delujejo po najnovejši tehnologiji izgorevanja, ki iz peči na polena iztisne najboljše učinke izgorevanja. Vse imajo veliko komoro za nalaganje drv, v njih lahko nalagamo drva dolžine do 500 mm, naenkrat pa lahko naložimo tudi do 120 in več litrov drv.

V pečeh na polena (uplinjanje) se izgorevanje vrši v dveh komorah. V zgornji komori v katero nalagamo drva se vrši gretje – tlenje drv, pri katerem se izloča lesni plin. Ta plin potem ventilator pod tlakom prečrpa v spodnjo komoro. Zgornja in spodnja komora sta ločeni s keramično šobo skozi katero potuje lesni plin. Na prehodu iz zgornje v spodnjo komoro se na žerjavici okoli keramične šobe ta plin vžge. Dovod zraka se vrši z elektromotornim ventilom v zgornjo in v spodnjo komoro, nato se pomeša z lesnim plinom tako se izvrši kontrolirano gorenje, ki je nadzorovano z lambda sondo-tipalom in krmiljeno z regulacijo v sami peči na polena (uplinjanje). Regulacija se sprovede preko elektronsko vodenih loput za primarni in sekundarni zrak. Peči na polena (uplinjanje) imajo zaradi takšnega delovanja zelo velike izkoristke (preko 90%), izjemno nizke izpuste prašnih delcev ter ogljikovega monoksida, drva pa zgorijo v celoti. Peči tako zadostijo ostrim okoljskim standardom glede onesnaževanja okolja. Čiščenja komore pri pečeh na polena je zelo malo, (enkrat na teden) saj drva v popolnosti zgorijo. Toplotni izmenjevalec v peči na polena (uplinjanje) se čisti z ročko ob peči na katero so pritrjene čistilne vzmeti v notranjosti toplotnega izmenjevalca.

Eno nalaganje drv v peči na polena (uplinjanje) večinoma zadostuje za gorenje od 4 do 12 ur, zato pri pravilnem izračunu kapacitete peči omogoča, da nalagamo drva samo enkrat na dan. Ker pa peč na polena dosega najboljše izgorevanje in izkoristke pri polni obremenitvi, takšne količine proizvedene toplote pa po navadi ne porabimo, mora biti v tak sistem vgrajen zalogovnik toplote v velikosti 55l/kW moči ali 12l na liter drv v nalagalni komori(upoštevamo večjo vrednost).

Pri boljših pečeh na polena (uplinjanje) je vgrajena regulacija, ki v popolnosti krmili celotni sistem centralnega ogrevanja. Nadzoruje gorenje v peči na polena (uplinjanje), krmili polnjenje zalogovnika ter varovanje povratka v peč, vremensko vodi delovanje ter temperaturo dvižnega voda, krmili grelnik sanitarne vode – bojler, omogoča priklop na internet ter varuje sistem pred poškodbami in pregretjem.

Priporočeno kurivo

V pečeh na polena (uplinjanje) uporabljamo suh les do 20% vlažnosti. Pri večji vlažnosti se uplinjanje (piroliza) ne izvaja v popolnosti, posledica je nalaganje katrana v komori. Priporočljiva je uporaba trdega lesa. Pri mehkem lesu se čas gorenje in moč znatno zmanjša. Iz izkušenj strank je preverjeno najboljše delovanje peči na polena (uplinjanje), če eno leto drva posekamo in jih skladiščimo na suhem zračnem prostoru, za kurjenje jih pa uporabimo v naslednji zimi. S tem dosežemo manj čiščenja peči na polena, in v dimniku se skoraj ne nabirajo saje.

Upoštevati je treba, da večja vlažnost drv ne povzroča samo slabšega izgorevanja in s tem hitrejšega nalaganje saj in katrana, ampak je predvsem bistveno zmanjšana energijska vrednost drv. Razlika v energijski vrednosti je lahko tudi do 100%.

Čas sušenja drv

Priporočen čas sušenja drv je najmanj:

  • 1 leto za topol in smreko,
  • 1,5 leta za lipo, jelšo, brezo,
  • 2 leti za bukev, jesen, sadno drevje,
  • 2 do 3 leta hrast.

 

Iz naših izkušenj vam svetujemo naslednje: Že pri kurjenju drv v navadnih pečeh morajo biti drva suha. Pri kurjenju pri pečeh na polena (uplinjanje) pa je to zaradi zahtevnejšega procesa gorenja še veliko bolj pomemben pogoj. S tem boste dosegli večjo ogrevalno moč ter veliko manj dela s čiščenjem peči.

 

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja